söndag 25 augusti 2013

Gammelstads Kyrkstad

När vi var i Luleå passade vi på att kolla in Gammelstads Kyrkstad. Det var intressant! Här en liten karta över staden.

Det var fullt med små stugor överallt! Och de var minsann små! Ett rum å en kvist typ, om man inte var rik å hade 2 rum! Förr fick bara de som hade ärvt en stuga äga dem men nu får vem som helst köpa en! Några var nog tomma men de flesta såg ut att ha ägare.


Här vore det med kvartersorientering ;-)

Tror de var runt 400 stycken!

Några var lite ombyggda.

Tyckte den såg malplacerad ut ;-)

Själva kyrkan.Gammal stenkyrka. Den var stor. (Fast inte så stor å fin som Pedersöre Kyrka ;-) )Det var mycket att titta på inuti kyrkan! Väggmålningar å annat!Altartavlan hade man kunnat titta på länge!


Hus på hus å ett emellan.

Ett hus var öppet så man kunde gå in och titta. Det var egentligen 2 stugor ihop, så det var en rik en som hade det. Kollade man på golvet kunde man se om det var rikt folk el fattigt! Breda plankor = rik!

Sovskåp! Man satt hela familjen i ett sånt skåp å sov! Man vågade inte ligga ned för man var rädd för att drunkna i sina kroppsvätskor! Konstiga funderingar man hade förr! Tycker det skulle ha varit obekvämt att sitta å sova! Å trångt! Man slutade sen med detta p.g.a sjukdomar, löss å annat!

Man hade skilda "kyrkokläder" som man lämnade kvar i huset när man åkte hem. Dessa små hus bodde man i när man skulle i kyrkan på söndagarna! Bodde man 10 km bort måste man varje söndag i kyrkan annars fick man böta! Bodde man 20 km bort = varannan söndag o.s.v!


Det var intressant att se hur det var förr! Här i nejden finns ju Fäbodstugor var pigorna bodde på sommaren när de vaktade korna. De är lite i samma storlek som dessa. HÄR finns mera att läsa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha, ja, parabolen var riktigt malplacerad. Moderna tider :-)

Carola sa...

Hehe, tyckte oxå att den stack i ögonen ;-)