fredag 29 juli 2011

Fäbod kväll

Vi var till Fagerbacka Fäbodställe. De har en sommarsamling där varje sommar. Minns inte hur många år vi varit dit! Man träffar en massa kända som man annars inte ser! 

Fäbodarna visar hur man bodde under sommaren medans korna gick runt om i skogen, på myrar mm å betade. Det var oftast pigorna som bodde här till och från under sommaren.

Tror inte nån skulle vilja bo såhär numera! Ingen el, rinnande vatten, wc, dusch å framför allt, inget internet el tv ;-) Fast det kanske skulle vara nyttigt!

I år visade de hur man gjorde rep i olika tjocklekar. Måste säga att de var ganska uppfinnings rika förr! Mycket som man tar för givet nu har ju nån klurat ut för länge sen! Utan en massa moderna hjälpmedel!

Fanns även en bil av äldre årsmodell!

Samt en lastbil.

Stugorna bestod av ett stort rum, där fick man sova, äta mm. Öppen spis fanns för värme å matlagning. Några stugor var större å där fanns flera rum. Men de är nog små å låga!

Nytt för i år var att man visade hur man slog gräs med häst å "slåttermaskin". Före man kom på detta var det att gå runt med lien å slå! Så detta var ett stort framsteg!

Undrar nog vad dåtidens bonde skulle tycka om nutidens bonde å all hjälpmedel man har nu! Fast kanske dåtidens bönder var nöjda med tillvaron! De slipper ju alla blanketter å annat tjafs som följer med att vara bonde i dagens samhälle! Å det är inte lite man ska papperskriga om med olika instanser! Vissa saker är så löjliga så man undrar vem i hela friden har hittat upp dem! Om de bara är ute efter att reta upp så många bönder som möjligt så att vi ska ge upp å sluta! 

Inga kommentarer: